Het verbruik van sanitair warm water varieert van gezin tot gezin. Omdat we tegenwoordig meer dan één badkamer in huis hebben is het gemiddeld verbruik van warm water per persoon per dag gestegen van 30 naar 60 liter. Om overdadig verbruik te vermijden, kiest u best voor de juiste verwarmingsinstallatie en een matig warm waterverbruik. 

Propaangas is de perfecte brandstof om sanitair warm water te produceren en tegelijkertijd het milieu en uw portemonee te respecteren. Hier zijn de meest interessante warm watersystemen op gas: 

Geisers of doorstroomboilers

Met een doorstroomboiler op propaangas verwarm je enkel water als je de kraan opendraait. Met dit systeem zal je iets langer moeten wachten eer er warm water uit de kraan komt, maar het grote voordeel is dat je onbeperkt warm water kan verbruiken zonder energie te verspillen. 

Voorraadboilers

Een voorradboiler houdt continu een bepaalde hoeveelheid water op een temperatuur van 60°C. Het warm water loopt meteen uit de kraan en u kan ook op verschillende plaatsen in huis tegelijkertijd warm water verbruiken. De hoeveelheid warm water is echter wel beperkt en het systeem is minder voordelig dan een doorstroomboiler, omdat het water verwarmd wordt wanneer je het niet meteen nodig hebt. 

Gascondensatieketel

Net als een klassieke verwarmingsketel verbrandt een condensatieketel propaangas om warmte te produceren. In plaats van een deel van deze warmte verloren te laten gaan, wordt de warmte in deze ketel echter maximaal gerecupereerd. De gascondensatieketel neemt de verwarming van de woning voor zijn rekening, maar ook de productie van sanitair warm water in de badkamer en in de keuken. Het systeem kan warm water meteen laten doorstromen, maar kan ook een voorraad warm water opslaan. Een condensatieketel installeer je even makkelijk als een klassieke gasverwarmingsketel, maar het systeem is wel een pak energiezuiniger. 

De zonneboiler

Een zonneboiler is zowel ecologisch als economisch met een optimaal gebruikscomfort. Een zonneboiler is een systeem dat warm water produceert op basis van zonnestralen. De boiler vangt zonne-energie op en verwarmt daarmee water in een reservoir. Eeen zonneboiler neemt ongeveer 30% van het totale jaarlijkse energieverbruik voor zijn rekening dat nodig is voor de warm waterproductie van een huishouden. Om onvermijdelijke onderbrekingen op te vangen, kan je een zonneboiler best combineren met propaangas.